Kako Bowen utječe na mokrenje u krevetu

Bila sam zbunjena zbog činjenice da simpatički (borba/bijeg/stres) živčani sustav utječe na to da mjehur zadržava urin, a da parasimpatički (opuštanje/oporavak/odmor) živčani sustav potiče mokrenje. Čovjek bi očekivao da je to obrnuto! To također postavlja pitanje: zašto neki ljudi gube kontrolu nad svojim mjehurom u situacijama ekstremnog straha?

Odgovor je da prekomjerna stimulacija simpatičkog živčanog sustava rezultira prekomjerno na parasimpatički živčani sustav. Dakle, ako osoba doživljava ekstremni strah, to može dovesti do privremenog gubitka kontrole mjehura i/ili kontrole crijeva. Ako simpatički živčani sustav dominira zbog emocionalnog šoka i stresa, to može uzrokovati prekomjernu aktivaciju vagus živca (to je najduži parni moždani živac. Luta od moždanog debla kroz vrat, prsni koš i abdomen te se grana po organima u obliku pleksusa. Za njega se koristi naziv i deseti moždani živac. Vagus je najjači parasimpatički živac, te je stoga važan antagonist simpatičkog živčanog sustava. Osim motoričkih vlakana, 80-90% živčanih vlakana vagusa su senzorički te nose informacije o stanju tijela u središnji živčani sustav).
Vagus živci predstavljaju većinu komponenata lubanje parasimpatičkih podjela na autonomni živčani sustav. To rezultira parasimpatiču prekomjernost/hiperaktivnost.

Close ()