Moro refleks: pozadina preosjetljivosti djeteta na svjetlo i zvuk

Ovaj članak pruža informacije vezane uz Moro refleks, koji može biti uzrok djetetovoj preosjetljivosti na svjetlo i zvuk.
Jeste li ikad zamijetili bebu kako se preplaši i tako samu sebe probudi? Beba naglo raširi ruke i savije tijelo, podigne koljena i potom privije ruke uz tijelo. Ova reakcija traje samo nekoliko sekundi i naglo nestaje kako je i počela. Naziva se Moro refleks, uobičajeno poznat kao refleks „plašenja“ u beba. Ovaj primitivni (neonatalni) refleks prisutan je kod beba nakon rođenja i postupno se smanjuje dok ne nestane u dobi od četiri do šest mjeseci. Uzrok tog refleksa je bebin unutarnji sustav alarma za zaštitu od opasnosti. Taj refleks možemo vidjeti kad se beba uplaši bukom, naglim pokretom ili osjećajem pada. Na primjer, beba će pokazati znakove Moro refleksa ako ju položimo bez dovoljno podrške.
Kako se taj neonatalni refleks smanjuje kod djeteta, počinje se razvijati normalni odgovor „plašenja“ kod odrasle osobe. Na primjer, ako neka velika knjiga padne na susjedni stol, najvjerojatnije će Vas buka prepasti i potražit ćete izvor tog prekida. No, za razliku od djeteta, nećete izgubiti posturalnu kontrolu tijekom te reakcije.

Što se događa ako je Moro refleks zadržan, i kakve veze ima s djetetovom osjetljivošću na svjetlo i zvuk? Ako je Moro refleks prisutan nakon šest mjeseci života, on postaje nekontrolirana pretjerana reakcija koja nadvladava novousvojene više vještine odlučivanja. To stvara tjelesno okruženje za Vaše dijete u kojem su pojedina osjetila previše izražena, otežavajući djetetu suočavanje sa svakodnevnim uobičajenim pojavama koje uzimamo zdravo za gotovo. Ta preosjetljivost na okolinu djeteta može uzrokovati anksioznost (tjeskobu) u djeteta i iznimne teškoće pri pokušaju ignoriranja nevažnih podražaja poput zvuka vozila, noćne lampe u spavaćoj sobi, kucanja sata ili blještanja TV-a. Sve su to normalne, svakodnevne stvari, koje naše tijelo automatski zanemaruje ili isključuje, dok naprotiv može stalno ometati Vaše dijete zbog njegove povećane osjetljivosti.

Neintegrirani Moro refleks – znaci i simptomi
Postoje mnogi znaci i simptomi neintegriranog Moro refleksa koji su u korelaciji s mnogim osjetilima, kao i emocionalnim, te poteškoćama s ravnotežom. Kako biste naučili više o tim znacima i simptomima, preporučamo da pročitate knjigu „The Well Balanced Child“ (Uravnoteženi razvoj) autorice Sally Goddard Blythe. Ako Vaše dijete ima neintegrirani Moro refleks, kod njega se mogu javiti slijedeći znaci:

Vizualni znaci:
preosjetljivost na svjetlo
slaba kontrola pokreta očiju
poteškoće u ignoriranju beznačajnih vizualnih podražaja
teškoće pri čiranju crnih slova na bijelom papiru
smeta im flourescentno svjetlo
Slušni:
preosjetljivost na zvuk
poteškoće pri ignoriranju pozadinske buke
slaba auditorna diskriminacija potrebna za čitanje
Dodir:
ne vole oznake na odjeći
preosjetljivost na teksture
problemi s vezanjem kose
Ravnoteža i svjesnost vlastitog tijela:
vestibularni problemi (unutarnje uho)
slaba koordinacija
slaba izdržljivost
bolest pri vožnji
napet tonus mišića
pretjerani odgovor na podražaj plašenja
Emocije:
emocionalna preosjetljivost
tendencija odvajanja od ostalih
sklonost tjeskobi
česti odgovor fight or flight (bori se ili bježi)
lako ih je omesti ili razljutiti
Ostali:
alergije
slab imunološki sustav (često bolesni)
smanjena energija
neodobravanje promjena
preosjetljivost na hranu
preosjetljivost na svjetlo i zvuk

Ovdje su nabrojani neki znaci neintegriranog Moro refleksa, no, postoje dva simptoma koje bih opširnije razradila. Preosjetljivost na svjetlo i zvuk dva su vrlo uobičajena znaka u djece sa zadržanim Moro refleksom. “Dijete kod kojeg je još uvijek prisutan Moro refleks doživjet će svijet prepun svjetlosnih, zvučnih i abrazivnih osjetilnih podražaja. Njegove oči bit će usmjerene prema promjenama svjetla i svakom pokretu unutar vidnog polja. Njegove uši vjerojatno će primati previše auditornih informacija. Ne može filtrirati ili isključiti vanjske podražaje, pa tako lako postaje preopterećen. Ustvari, postaje ‘vezan za podražaje,’” reći će Blythe u „The Well Balanced Child“.

Posljedice preosjetljivosti
Kada dijete pretjerano reagira na svjetlosne ili zvučne podražaje, tada u punoj snazi vidimo odgovor fight or flight (bori se ili bježi). Taj odgovor aktivira se putem amygdala (bademastog tijela), moždane strukture smještene u temporalnom režnju. Amygdala je struktura limbičnog sustava uključena u emocije i motivaciju. Kada se aktivira putem svjetla ili zvuka iz okoline, Vaše dijete konstantno reagira preosjetljivošću na ta osjetila. Tijekom vremena, dijete će “pregorjeti” ili postati kronično umorno. Uslijed toga pate sustavi njegovog organizma, npr. njihov imunološki sustav, zbog čega Vaše dijete može postati slabijeg imuniteta. Također, češće će biti bolesno i kod njega se mogu razviti alergije.
Podsjetimo, kao što je rečeno o znacima zadržanog Moro refleksa, on na neki način utječe na sva osjetila. Svjetlo i zvuk su neodvojivi dio svakodnevnog iskustva. Moramo razumjeti da je dijete pod čestim stresom uslijed preosjetljivosti na svjetlo i zvuk, i moramo ga na neki način prilagoditi. Članak „The Center for Parenting Education“ (Centra za edukaciju roditelja), pod nazivom “Razumjeti temperament: senzorna osjetljivost,” govori o tome da se ta osjetljivost ponekad smatra čudnim ili nepoželjnim društvenim ponašanjem i utječe na djetetov temperament. Dijete se može brzo povući, ili udaljiti od društva. Gubitak pažnje ili fokusa može biti direktna posljedica djetetovog pokušaja izgnoriranja trenutnog podražaja iz okoline.
Kako testirati dijete na Moro refleks i preosjetljivost

Postoje tri načina testiranja djeteta na Moro refleks, kako bi se vidjelo da li je još prisutan kod djeteta. Na taj način određujemo da li bi to mogao biti razlog preosjetljivosti Vašeg djeteta na jako svjetlo, buku, probleme s ravnotežom i koordinacijom, odgovorom fight or flight, nemirom ili problemima u ponašanju.
Test 1
Neka Vaše dijete podigne ravno uvis obje ruke. Zatim neka održava ravnotežu na jednoj nozi, potom na drugoj. Ako se dijete pritom zanaša ili padne, to može biti znak zadržanog Moro refleksa.
Test 2
Pomozite djetetu neka stavi jednu nogu preko druge i podigne ruke iznad glave. Potom neka rukama dodirne nožni palac. Kada završi prvu vježbu, pomozite mu da istu vježbu ponovi s drugom nogom. Ako dijete pokaže slabu ravnotežu ili padne, to bi mogao biti znak da je kod Vašeg djeteta još uvijek prisutan Moro refleks.
Test 3
Stanite iza djeteta, neka zatvori oči i uspravi se, s rukama prekriženim na prsima (savijenih laktova). Recite djetetu da padne unazad u Vaše ruke (uhvatite ga ispod pazuha). Ako dijete pada unazad raširenih umjesto prekriženih ruku, to je znak da je još uvijek prisutan Moro refleks. Dok su mu oči zatvorene, možete pocnuti prstima blizu djetetovih ušiju. Ako ih zvuk uznemiri i rašire ruke, to je također znak zadržanog refleksa.
Vježbe za pomoč pri preosjetljivosti na zvuk i svjetlo

Ako ste testirali svoje dijete ili učenika na Moro refleks i sigurni ste da nije integriran, tada će najvjerojatnije Vaše dijete nastaviti pokazivati znakove preosjetljivosti na svjetlo, zvuk, odjeću i druge okidače. Trebamo pomoći Vašem djetetu posebnim vježbama za integraciju tog refleksa, koji se trebao povući u dojenačkoj dobi, kako bi se tijelo Vašeg djeteta moglo smiriti i ne osjećati više tu tjeskobu (anksioznost).

Close ()