O primitivnim refleksima

Primitivni refleksi:
zašto se neintegrirani Spinal Galant refleks može pogrešno protumačiti kao ADHD?
Ovaj članak sadrži informacije vezane uz neintegrirani Spinal Galant refleks.
Kada sam prije 20 godina počela voditi djecu s teškoćama u učenju i pomagati im, poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD) bila je uobičajena dijagnoza za gotovo sve poteškoće u učenju. Ako Vaše dijete nije moglo mirno sjediti u školi, ako nije moglo s pažnjom pratiti učitelja ili gradivo, ili ako su djeca imala problema u ponašanju, automatski bi bila označena kao djeca s ADHD. Napretkom u istraživanjima, suvremene studije pokazuju da je mnogima od te djece pogrešno dijagnosticiran ADHD. Sada, kad na raspolaganju imamo više znanstvenika, terapeuta, liječnika i istraživača, oni mogu točnije utvrditi i druge teškoće u učenju kod djece, poput poremećaja senzorne integracije (SPD), disleksije, apraksije i poremećaja auditornog procesiranja. Budući da djeca s nekim od tih drugih teškoća u učenju često pokazuju iste obrasce ponašanja kao i djeca s ADHD, često ih je lako i zamijeniti. Uz to, stvar dodatno kompliciraju i rezultati novijih istraživanja, koji pokazuju da kod neke djece sa simptomima ADHD nisu integrirani primitivni (neonatalni) refleksi, što također može uzrokovati simptome slične ADHD.
Sada kada smo utvrdili određene tipove teškoća u učenju koji se mogu pogrešno protumačiti kao ADHD, što pokazuju istraživanja? Područje neurologije u kombinaciji s načinom kako djeca uče je područje naglog rasta, i najviše se fokusira na funkcije i poremećaje živčanog sustava. Novija istraživanja pokazuju značajnu povezanost između primitivnih refleksa i ADHD, osobito sa refleksima Spinal Galant i Moro. Primitivni refleksi su prisutni po rođenju i automatski su odgovor bebe na podražaj. Ti refleksi nužni su za pravilan rast i razvoj. Budući da bi primitivni odgovori trebali nestati kada više nisu prikladni stupnju razvoja, mnogi roditelji kod svoje bebe ni ne primijete tu tranziciju u razvoju. Dok je mnogim roditeljima poznat refleks „plašenja“ (Moro) i refleks otvaranja usta, postoje mnogi drugi primitivni refleksi koji su vitalni za razvoj i učenje u starijoj dobi. Spinal Galant jedan je od njih.


Što je Spinal Galant refleks
Refleks Spinal Galant omogućuje kretanje i razvoj raznih pokreta u kukovima. Taj važan refleks priprema bebu za puzanje i hodanje. U novorođenčeta, blago povlačenje prstom postrano od kralježnice na donjem dijelu leđa pokreće kod bebe postranu fleksiju i djetetov kuk se podiže prema dodiru. Ako podražaj uslijedi na obje strane donjeg dijela kralježnice, to će aktivirati refleks, što često izaziva mokrenje i također može biti uzrok noćnog mokrenja u djece starije od pet godina. Spinal Galant refleks uobičajeno se u normalnom razvoju integrira, odnosno nestaje s 12 mjeseci. Ako je refleks i dalje prisutan u starijeg djeteta, to može biti uzrok ponašanju s kojim se dijete bori u školi i kod kuće.
Evo nekoliko naznaka i simptoma neintegriranog Spinal Galant refleksa:
nemogućnost mirnog sjedenja
slaba koncentracija
mokrenje u krevet i /ili slaba kontrola mokraćnog mjehura
nespretnost
smeta im košulja (majica) u hlačama ili uzak pojas na hlačama
nedostatak fokusa i pažnje u zadatku
vrpoljenje
problemi s kratkotrajnim pamćenjem
često proizvode zvukove (zujanje, mumljanje)
Kako se Spinal Galant refleks često zamijeni s ADHD?
Poznati su Vam ti simptomi? Mnogi od njih jednaki su problemima koje vidimo kod djece s dijagnozom ADHD. Prošle i aktualne studije opisuju da djeca s ADHD pokazuju jasne znakove zadržanog Spinal Galant refleksa. Znanstvenici čak pretpostavljaju da bi najznačajniji simptomi ADHD-a, kao što su nemogućnost mirnog sjedenja, vrpoljenje i slaba koncentracija mogli biti direktno povezani s neintegriranim Spinal Galant refleksom u djeteta. Kad promotrimo osnovne pokrete Spinal Galant refleksa, to dobiva svoj smisao. Zadržani odgovor može se izazvati bilo kojim podražajem u kontaktu s lumbalnim dijelom kralježnice. Svaki puta kada se učenik nasloni na stolicu, aktivira se taj refleks, te se dijete vrpolji na svojoj stolici. To stalno ometanje utječe na djetetovu koncentraciju i kratkotrajno pamćenje. Ako refleks ostane neintegriran samo na jednoj strani, on može utjecati na posturu i hodanje. Ako su zahvaćeni postura i hodanje, to može izgledati kao nespretnost. Ako je dijete u stanju smiriti refleks i prestati se kretati, vjerojatno će mu nedostatjati energija potrebna za koncentraciju i učenje.
Ideja o tome da se dijete s ADHD možda bori s neintegriranim Spinal Galant refleksom može promijeniti smjer tretmana od tradicionalnog liječenja prema re-treniranju mozga. Dobra vijest je da mozak može razviti zrele obrasce koji su se trebali razviti u ranijoj dobi, no nisu. Drugim riječima, možemo re-educirati ili promijeniti obrazac mozga ponavljajućim vježbama.

Sličnosti između simptoma ADHD i znakova neintegriranog Spinal Galant refleksa.
nemogućnost mirnog sjedenja
vrpoljenje
slaba koncentracija
noćno mokrenje/slaba kontrola mokraćnog mjehura (nakon 5 godina)
impulzivnost
nespretnost
slabo kratkotrajno pamćenje
teškoće u organizaciji
lako skretanje pažnje
nemir
često prekidanje započetog
smeta im uska odjeća oko pojasa
manjak koncentracije
Kako testirati dijete na Spinal Galant refleks
Ako ste prilično sigurni da Vaše dijete ima veći problem pažnje i koncentracije, te druge naznake usporenog razvoja, postoji nekoliko jednostavnih testova koje možete provesti kod djeteta kako biste utvrdili imaju li zadržani Spinal Galant refleks. Molimo imajte na umu da postoje i drugi refleksi koji mogu postojati kod Vašeg djeteta, na koje možete testirati dijete nakon naših budućih članaka. No, u ovom članku testirat ćemo samo Spinal Galant refleks.
Ovako treba početi.
Korak 1
Neka se Vaše dijete ili učenik spusti na ruke i koljena. Leđa i ruke trebaju biti potpuno ravni. Leđa trebaju biti ravna kao površina stola.
Korak 2
Uzmite marker ili sharpie, te njime blago pritisnite i vucite prema lijevom stranom niz djetetovu kralježnicu (od vrha vrata, pa do donjeg dijela leđa). Ponovite vježbu na desnoj strani djetetove kralježnice.
Korak 3
Promatrajte djetetovu reakciju. Je li škakljalo? Je li boljelo? Da li su spustili leđa kada ste povlačili marker niz kralježnicu? Jesu li se simptomi pojačavali kada ste došli do donjeg dijela leđa? Ako su pokazali bilo koji oblik neugode, škakljive dijelove ili spuštanje leđa što ste bili bliži donjem dijelu leđa, to je znak zadržanog primitivnog refleksa.
Korak 4
Ako je Vaše dijete imalo neku od ovih reakcija, pitajte ga na primjer “koliko je škakljalo?” “Na skali od 1 do 10, koliko je boljelo?”
Ti tipovi pitanja pomoći će Vam u razumijevanju djetetovih simptoma – blagih ili teških, odnosno koliko intervencije će biti potrebno kako bi se korigirali neintegrirani primitivni refleksi.
Vježbe za prevenciju zadržanog Spinal Galant refleksa

Ako ste testirali svoje dijete ili učenika na Spinal Galant refleks i sigurni ste da je zadržan (nije integriran), tada neće pomoći nikakvi silni lijekovi. Treba pomoći djetetu posebnim vježbama koje će integrirati taj refleks koji je trebao nestati u dojenačkoj dobi, tako da Vaše dijete može poboljšati svoju pažnju i koncentraciju, te umanjiti nemir i osjećaj neugode u razredu.

Close ()